De Kosovo-rechtbank komt in het voormalige Europol-gebouw in Den Haag
NOS Nieuws

Den Haag krijgt Kosovo-rechtbank

Den Haag krijgt een speciale rechtbank voor de berechting van oorlogsmisdadigers uit de Kosovo-oorlog. Het gaat niet om een internationaal tribunaal, maar om een Kosovaarse rechtbank die buiten Kosovo rechtspreekt.

De berechting ligt in Kosovo zo gevoelig dat de Europese Unie heeft gevraagd of de nationale rechtbank in Nederland kan komen.

Tijdens de Kosovo-oorlog in 1999 en 2000 begingen leden van het Kosovo Liberation Army ernstige misdrijven tegen etnische minderheden en politieke tegenstanders. Sommige Kosovaren vinden nog steeds dat de daders vrijheidsstrijders zijn. De vrees bestaat dat bij berechting verdachten bedreigd zullen worden.

Recht doen

Het kabinet wil graag gastland zijn voor de Kosovo-rechtbank. "Dit is een goede mogelijkheid om alsnog recht te doen en mensen ter verantwoording te roepen voor hun misdaden", zegt minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie.

Den Haag profileert zich al langer als internationale stad van vrede en recht. In de stad zijn ook het Joegoslavië-tribunaal, het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof gevestigd.

De Kosovo-rechtbank gaat dit jaar van start en bestaat uit internationale rechters. Het is opgericht op basis van de Kosovaarse wetgeving. De veroordeelden zullen hun straf niet in Nederland uitzitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl