AFP
NOS Nieuws

Asielzoekers op de catwalk in Florence

Nog geen jaar geleden maakten ze de gevaarlijke oversteek naar Europa en was hun toekomst ongewis; gisteren liepen ze over de catwalk van een van de grootste modeshows ter wereld. Asielzoekers uit Mali en Gambia waren uitgenodigd om de nieuwe mannencollectie te showen op de modebeurs van Pitti Uomo in Florence.

AFP
Drie asielzoekers gingen de catwalk op

Vijf lange mannen met brede kaken, in de leeftijd van 19 tot 27 jaar, werden letterlijk uit hun opvangcentra geplukt door de Ethical Fashion Initiative (EFI), een organisatie die jonge ontwerpers uit Afrika begeleidt. Twee van hen deden mee aan een fotoshoot; de anderen gingen de catwalk op, omringd door professionele modellen.

AFP

"We hebben hier in Italië een groot vluchtelingenprobleem", zei EFI-directeur Simone Cipriani. "Maar we willen laten zien dat vluchtelingen ook iets kunnen bijdragen." De asielzoekers showden in Florence vier Afrikaanse collecties.

Cipriani's organisatie start een trainingscentrum voor vluchtelingen en migranten die in de mode-industrie willen werken, zodat ze aan het werk kunnen in Italië of hun eigen bedrijf kunnen opzetten als ze weer teruggaan naar hun geboorteland. Het is een pilot waaraan in eerste instantie dertig asielzoekers meedoen.

De Nigeriaans/Amerikaanse ontwerper Wale Oyejide zei dat het werken met vluchtelingen goed aansluit bij zijn filosofie over mode: "Als een asielzoeker een pak aantrekt, zullen mensen hem op een andere manier benaderen. Hopelijk helpt het hen om vluchtelingen te zien als gelijken, niet als iemand die minder is".

AFP

Bij het modeproject wordt samengewerkt met Lai Momo, een Italiaanse organisatie die vluchtelingenproblemen aan de kaak stelt. President Andrea Marchesini Reggiani zei dat met dit initiatief één van de grootste problemen bij asielzoekers wordt aangepakt: verveling.

"De vluchtelingenproblematiek is zeker nu een moeilijke kwestie", volgens Marchesini Reggiani. "Het is heel moeilijk voor hen om te integreren, omdat ze met zovelen zijn en wij hebben te maken met een grote economische crisis."

AFP

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl