NOS Sport

Regenboogkleuren taboe bij EK handbal

De aanvoerder van het Zweedse handbalteam, Tobias Karlsson, mag tijdens het EK in Polen geen aanvoerdersband in regenboogkleuren dragen. Karlsson wilde met een gekleurde band spelen om tolerantie en respect voor homoseksualiteit uit te dragen, maar de Europese handbalbond (EHF) heeft dat verboden.

De Zweedse aanvoerder is ambassadeur van de Eurogames, een sportevenement voor homo's en lesbiennes, en droeg de regenboogband al tijdens vijf oefenwedstrijden. Ook de aanvoerders van IJsland en Noorwegen wilden tijdens het EK met regenboogkleuren spelen. Maar volgens de EHF is het dragen van een band met meerdere kleuren in strijd met de kledingvoorschriften die voor het EK zijn vastgesteld.

"Het is triest dat we van de Europese handbalbond niet mogen laten zien dat wij voor openheid, medemenselijkheid en gelijke waarden staan", reageerde Karlsson. "Dat meerdere spelers deze aanvoerdersband wilden dragen, onderstreept hoe belangrijk de boodschap is."

De handschoen van Maas

De regenboogvlag, symbool van de homobeweging, zorgt wel vaker voor discussie binnen sportorganisaties. Tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji van 2014 liet snowboardster Cheryl Maas na een run haar handschoen in regenboogkleuren opzichtig voor de camera's zien. Het was een protest tegen de anti-homowetgeving in Rusland.

Omdat dergelijke protesten volgens de IOC-regels niet zijn toegestaan, ontkende Maas aanvankelijk dat ze een statement wilde maken. Maar in december 2014 gaf ze alsnog toe dat een protestactie was.

Maas maakt statement in Sotsji

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl