AFP

In de Franse stad Rennes zijn zes mensen bij een proef met een nieuwe pijnstiller ernstig ziek geworden. Een van hen is inmiddels hersendood, de anderen zijn er volgens het Franse ministerie van Volksgezondheid slecht aan toe.  

De slachtoffers zijn vrijwilligers die met 84 anderen in een laboratorium van Biotrial meededen aan de proef. Het middel was van de Portugese fabrikant Bial. Het laboratorium in Rennes heeft na het incident alle proeven met het middel stopgezet. 

Er waren berichten dat het middel cannabis bevatte, maar dat is volgens minister Touraine van Volksgezondheid niet het geval.

Onderzoek 

De Franse justitie en de zorginspectie zijn meteen begonnen met een onderzoek. Het Franse geneesmiddelengenootschap is geschrokken en zegt dat het het ernstigste ongeluk met zo'n test is in de Franse geschiedenis.   

Het medicijn is in Nederland nooit getest. De Europese farmaceutische industrie vraagt geregeld om proeven met vrijwilligers uit te voeren. Er is in Nederland nooit een aanvraag voor gedaan. 

Minister Touraine spreekt van een zeer ernstige situatie. Ze wil dat tot op de bodem wordt uitgezocht wat er is misgegaan. 

Ron Linker over de dramatische medicijnproef

STER reclame