Kunstenares Lillian Mensing kreeg de opdracht om het borstbeeld van oud-minister Borst te maken
NOS Nieuws

Jongerenorganisaties eren Els Borst met beeld

Minister Schippers onthult vanmiddag op het ministerie van Volksgezondheid een borstbeeld van Els Borst. Het beeld is een eerbetoon aan de voormalige minister, die twee jaar geleden om het leven werd gebracht.

Het initiatief voor het beeld komt van vijf jongerenorganisaties: de JOVD, de Jonge Democraten, de Jonge Socialisten, DWARS (de jongerenorganisaties van de VDD, D66, PvdA en GroenLinks) en de jongerenorganisatie van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde. Kunstenares Lillian Mensing kreeg de opdracht om het bronzen beeld te maken.

Het is vooral ook een eerbetoon aan deze bijzondere minister, die helaas op een vreselijke manier aan haar einde is gekomen.

Lyle Muns, jongerenorganisatie GroenLinks

"Het is drie jaar geleden dat Els Borst minister van staat werd en wij vinden het heel erg belangrijk om de medisch ethische kwesties die zij als minister van Volksgezondheid gegarandeerd heeft nog eens op de politieke agenda te zetten", zegt Lyle Muns van de jongerenorganisatie van GroenLinks over het initiatief. "En het is vooral ook een eerbetoon aan deze bijzondere minister, die helaas op een vreselijke manier aan haar einde is gekomen."

Borst kreeg tijdens haar ambtsperiode te maken met onder meer de euthanasiewet, het gebruik van foetaal weefsel voor medisch onderzoek en xenotransplantatie. "Dat zijn ethische kwesties die wij als jongerenorganisaties ontzettend belangrijk vinden. Het debat dat toen is aangegaan, staat wat ons betreft vandaag de dag niet stil en zouden we moeten voortzetten", zegt Muns.

Het is de bedoeling dat minister Schippers het beeld na de onthulling een plek geeft op het ministerie van Volksgezondheid. "Zodat iedereen die daar langsloopt en iedereen die daar werkt er dag in dag uit aan herinnerd wordt hoe belangrijk haar werk is geweest."

Bart van U. wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Els Borst

Els Borst werd in februari 2014 dood gevonden in de de garage van haar woning in Bilthoven. Bart van U. wordt verdacht van moord op de D66-politica. De rechtszaak tegen hem begint waarschijnlijk in maart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl