Minister Bussemaker hoopt snel te kunnen vertellen wanneer de Rembrandt-portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit naar Nederland komen. "Dat lukt vandaag nog niet", zei ze. 

Nederland en Frankrijk besloten in september om de twee schilderijen gezamenlijk aan te kopen. Maar dat is een complexe zaak, zegt Bussemaker. Het is nooit eerder gebeurd dat twee landen gezamenlijk een kunstaankoop doen. "En dat heeft technisch wel wat voeten in de aarde."

Niet alleen juridisch en financieel is de aankoop een ingewikkelde puzzel. "Het gaat om heel bijzondere werken, die goed beschermd en straks ook gerestaureerd moeten worden. Dus er komen ook ambachtelijke vragen bij kijken."

De Rothschild

De schilderijen van het echtpaar Soolmans-Coppit zijn van de familie De Rothschild. Nederland en Frankrijk betalen allebei 80 miljoen euro. De afspraak is dat de schilderijen bij elkaar moeten blijven. 

Ze worden afwisselend in het Louvre in Parijs en in het Rijksmuseum in Amsterdam tentoongesteld. Bussemaker hoopte vlak na het sluiten van de deal dat ze nog voor eind 2015 in Amsterdam zouden hangen. 

STER reclame