De Nederlandsche Algemene Encyclopedie uit 1931
NOS Nieuws

Oude encyclopedieën zoeken nieuwe rol naast Wikipedia

Vijftien jaar Wikipedia heeft een hoop goeds gebracht, maar ook het verval van de oude papieren encyclopedieën zoals De Grote Oosthoek en de Winkler Prins. Toch is er zeker een rol voor de oorspronkelijke encyclopedie in het huidige internettijdperk, zegt Martine Both, hoofdredacteur van de Winkler Prins. Maar niet meer die van het boek waar je alles in kunt vinden.

Both is vol lof over Wikipedia. "Ik vind het een geweldig medium. Al die mensen die op eigen initiatief en onbetaald hun kennis delen. Wij bedenken nog steeds wat er ontbreekt en wat er moet worden bijgewerkt. Dat moet dan door iemand geschreven worden en dat kost geld. Een veel omslachtiger route dus, en die concurrentie met Wikipedia is niet vol te houden."

Ik weet zeker dat de oude Anthony Winkler Prins Wikipedia geweldig had gevonden.

Martine Both, hoofdredacteur Winkler Prins

Fouten komt ze op de internet-encyclopedie niet vaak meer tegen. "Vroeger wel, tegenwoordig eigenlijk zelden. En als er een fout op Wikipedia staat, wordt die wel gecorrigeerd."

Ze vindt het prachtig dat iedereen kennis vrijelijk deelt op de online encyclopedie. "Ik weet zeker dat de oude Anthony Winkler Prins, de grondlegger van de Winkler Prins, dit geweldig had gevonden. Hij zou iedereen lastig vallen met wat hij wist en wat hij vond."

Het aantal zoekresultaten is minder en voorgeselecteerd.

Martine Both, hoofdredacteur Winkler Prins

Door de komst van Wikipedia is de rol van Winkler Prins anders geworden. "Wij bieden een kleinere, meer beschermde omgeving. Voor veel mensen is het internet te groot geworden: er staat te veel informatie op. Winkler Prins is een manier om toch je weg te kunnen vinden door veel informatie. Het aantal zoekresultaten is minder en voorgeselecteerd."

En de oude encyclopedieën zullen ook niet helemaal verdwijnen, verwacht ze. Samen met de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag is Winkler Prins bezig de oude edities te digitaliseren. "Tot de jaren 50 geven de encyclopedieën op unieke wijze het tijdsbeeld weer. Die zijn zo objectief mogelijk geschreven, maar je proeft de smaak van de tijd erdoorheen."

'Ik zit vaak acht uur per dag aan Wikipedia te sleutelen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl