EPA
NOS Nieuws

Goldman Sachs reserveert miljarden voor rommelhypotheken

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs reserveert zo'n 5 miljard dollar voor de afhandeling van zaken rond de zogeheten 'rommelhypotheken'. De bank is dit overeengekomen met een team van aanklagers van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Met dat bedrag wil Goldman Sachs claims betalen die voortkomen uit de frauduleuze verkoop van schuldpapieren die waren gelieerd aan de Amerikaanse huizenmarkt. De bank hoopt nieuwe rechtszaken hiermee te voorkomen.

Dubieuze rol

De hypothekenhandel van de zakenbank heeft bijgedragen aan het ontstaan van de economische crisis in 2008. Goldman Sachs verkocht pakketten van Amerikaanse hypotheken door, zonder erbij te vertellen dat het om hypotheken ging met een problematische dekking.Tegelijkertijd speculeerde de bank zelf op de neergang van de huizenmarkt.

Goldman Sachs is een van de laatste banken die tot een schikking komen met het Amerikaanse ministerie van Justitie. De overeenkomst houdt in dat de zakenbank 2,39 miljard dollar aan boetes betaalt en voor 875 miljoen dollar schikt met de aanklagers. Daarnaast is 1,8 miljard dollar apart gelegd voor hulp aan consumenten.

Andere banken

De rol die Goldman Sachs speelde bij de crisis is kleiner dan bijvoorbeeld JP Morgan Chase en Bank of America. Die banken betaalden ook flink meer. Bank of America betaalde in 2014 16,6 miljard dollar en JP Morgan Chase betaalde in 2013 13 miljard dollar.

In totaal hebben de Amerikaanse banken meer dan 40 miljard dollar betaald aan schikkingen in zaken die door het justitieteam zijn onderzocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl