Orkaan Alex stevent recht op de Azoren af. De orkaan van de eerste categorie trekt op vrijdag waarschijnlijk dwars over de Portugese eilandengroep in de Atlantische Oceaan. Dat er in januari een orkaan over die oceaan trekt, is zeer bijzonder. Dat kwam de afgelopen eeuw slechts één keer eerder voor.

De laatste keer dat zich in de eerste maand van het jaar een orkaan vormde was in 1938. In januari 1955 was er ook een, Alice genaamd, maar die ontstond al in december en telt daarom niet mee in de officiële lijstjes.

Het orkaanseizoen begint normaal gesproken in juni, piekt in september en is meestal in november voorbij. Om een orkaan te laten ontstaan is warm zeewater een belangrijke voorwaarde. En het duurt altijd een tijd voor het water van een oceaan warmte heeft opgenomen.  

Alex ontstond in de buurt van Bermuda als een ‘gewoon’ lagedrukgebied, ontstaan door de botsing van twee luchtsoorten, zoals ook de lagedrukgebieden in West-Europa vaak ontstaan. Maar langzamerhand kreeg Alex subtropische eigenschappen. En sinds vandaag is Alex officieel een orkaan, met een klein oog waaromheen stevige regen- en onweersbuien draaien.

Alex heeft windsnelheden boven de 135 km/u en dat maakt het meteen ook de krachtigste januari-orkaan sinds de gegevens worden bijgehouden. De verwachting is dat Alex een route aflegt recht over de Azoren.

De Portugese weerdienst hanteert voor de Azoren vanaf morgen code rood voor de hoeveelheid regen, de hoge windsnelheden (rond de 160 km/u in het centrale gedeelte van de Azoren) en golven die 10 tot 14 meter hoog kunnen zijn.

Naar verwachting zal Alex het Europese vasteland niet bereiken.

De orkaan Alex

STER reclame