NOS Voetbal

FC Twente heeft de puntjes op de i gezet

Hake: we moeten meer van ons afbijten

Hij had best nog een weekje in het zonnige zuiden willen toeven, maar vrijdagavond zullen de mannen van FC Twente-trainer René Hake toch echt de kou van Enschede in moeten. Na een korte winterstop trekt de eredivisie zich weer op gang, te beginnen met de streekderby tussen FC Twente en Heracles Almelo.

En dat is meteen een pikant duel. Omdat het rivaliserende buren betreft, maar ook vanwege de onverwachte rolverdeling. Verscheen in het verleden doorgaans FC Twente als grote favoriet aan de aftrap, deze keer moet de thuisploeg zich schikken in de rol van underdog. De ranglijst spreekt boekdelen: de landskampioen van 2010 is halverwege het seizoen de nummer zeventien van de eredivisie, terwijl Heracles op een prachtige vierde plaats prijkt.

"Dat maakt de wedstrijd wel extra bijzonder", beseft ook Hake, die al vroeg in het seizoen de ontslagen Alfred Schreuder opvolgde. "Derby's zijn altijd mooie en speciale wedstrijden. Maar wij zitten in een fase dat elke wedstrijd na de winterstop een finale is, te beginnen tegen Heracles. Wij moeten ervoor zorgen dat wij daar een maximaal resultaat tegen halen."

Meedogenlozer

Het strijdplan ligt al klaar. "Het is belangrijk dat we meer van ons af gaan bijten en agressiever zijn, meedogenlozer zijn in alles wat we doen. En ook dat we als team nog compacter bij elkaar blijven spelen om elkaar nog meer steun en ondersteuning te kunnen geven. Dan wordt het ook makkelijker om zelf aan voetballen toe te komen. En voetbal zit er genoeg in onze groep, vind ik."

De selectie is tot nu toe zo goed als onveranderd gebleven. Alleen de gehuurde Micheal Olaitan is weer vertrokken. Maar Felipe Gutiérrez en Hakim Ziyech, de twee pareltjes die het zieltogende elftal telt, zijn nog altijd van de partij, al zinspeelde de laatste al herhaaldelijk op een tussentijds vertrek.

Hake weet: zonder verkopen geen aankopen. "Dat klopt. En dat is best lastig. Daardoor kun je niet verder kijken dan de eerstvolgende dag. Je moet het doen met de groep die er nu is. Het gaat ons nu om lijfsbehoud. We hebben de afgelopen tijd de puntjes op de i kunnen zetten, een aantal accenten gezet, dingen die moeten verbeteren in vergelijking met vóór de winterstop. We zullen vrijdagavond zien of dat enig effect heeft gehad."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl