ANP

Na de excuses vandaag aan forensisch expert Maat, heeft minister Van der Steur nu ook erkend dat hij richting de Tweede Kamer fouten heeft gemaakt. Maat sprak vorig jaar april tijdens een lezing over zijn onderzoek naar MH17-slachtoffers. Daar ontstond direct veel ophef over.

Van der Steur geeft nu toe dat hij midden oktober het hele dossier over de kwestie naar de Kamer had moeten sturen. Hij besloot destijds de vertrouwelijke documenten uit het dossier, die voor de buitenwereld onleesbaar zijn gemaakt, niet aan de Kamer te geven.

Vertrouwelijk

Van der Steur deed dat uiteindelijk begin december wel, veel later dan had gekund. Hij zegt dat hij rekening hield met de politie, die de verklaringen van getuigen in het dossier vertrouwelijk wil houden. 

Van der Steur reageert nu in een brief aan de Kamer op de felle kritiek van de oppositie. CDA, D66 en andere partijen hebben grote moeite met de manier waarop de minister is omgegaan met het interne onderzoek, dat is verricht door de politie naar het handelen van Maat.

CDA-Kamerlid Omtzigt en zijn D66-collega Sjoerdsma zijn blij met de excuses aan Maat, maar benadrukken dat er nog steeds vragen over blijven.

STER reclame