"Ik was in Bonn"
NOS Nieuws

'Ik was niet in Keulen, maar in Bonn'

Wie zijn die mannen die ervan worden verdacht dat ze in de Oudejaarsnacht in Keulen massaal hebben geroofd en vrouwen en meisjes hebben aangerand? Er zijn inmiddels meer dan 650 aangiftes binnen bij de politie. Het Duitse Openbaar Ministerie heeft nu dertien verdachten op het oog tegen wie het genoeg bewijs denkt te hebben. Ze komen allemaal uit Noord-Afrika.

Het Duitse weekblad Der Spiegel heeft een paar mannen gesproken die niet langer worden verdacht; ze zijn door de politie ondervraagd en weer vrijgelaten. En daaruit blijkt, volgens correspondent Jeroen Wollaars, hoe moeilijk het is om te bewijzen wie wat heeft gedaan.

Grote borsten

Wollaars: "Neem bijvoorbeeld Isam uit Marokko, die in een asielzoekerscentrum woont. De politie zou op zijn telefoon beelden van de aanrandingen hebben gevonden. En een briefje met teksten als: 'ik wil je neuken', 'grote borsten' en 'ik maak je dood'."

De journalisten van Der Spiegel leggen het Isam voor, maar die ontkent dat het briefje van hem was. Ook zegt hij niet in Keulen geweest te zijn, maar in Bonn en bovendien is hij al om 22.00 uur naar huis gegaan. Hij heeft geen verklaring voor de beelden van de aanrandingen op zijn telefoon. En het is niet voldoende bewijs voor een veroordeling.

De wetten

Ook de Marokkaanse Naoufel werd opgepakt. Hij had een telefoon bij zich die in de bewuste nacht is gestolen. Hij zegt die gekocht te hebben van iemand die in hetzelfde asielzoekerscentrum woont.

Naoufel: "Ik ben pas twee maanden in Duitsland. En ik ken de wetten helaas nog niet." Hij voegt eraan toe dat hem nu duidelijk is gemaakt "dat je hier verantwoordelijk bent voor een gestolen mobieltje".

'Ik was niet in Keulen, maar in Bonn'

Genoeg vrouwen

Der Spiegel neemt ook een kijkje in Düsseldorf waar de politie meer dan 2200 Marokkanen onder de dertig jaar in het vizier heeft die zich schuldig zouden maken aan criminele activiteiten. Maar de geïnterviewde mannen ontkennen bij hoog en laag vrouwen aan te randen.

Een van hen zegt: "Dat zijn lui uit Syrië en Irak. die hebben nog nooit vrouwen gezien. De Marokkanen en Noord-Afrikanen hebben genoeg vrouwen."

"Die hebben nog nooit vrouwen gezien"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl