Adyen levert technologie aan bedrijven voor het verwerken van betalingen ANP

De omzet van het Nederlandse bedrijf Adyen is vorig jaar verdubbeld naar 350 miljoen dollar, zo'n 320 miljoen euro. Het bedrijf verwerkte voor 46 miljard euro aan betalingstransacties. 

Adyen levert technologie aan bedrijven voor het verwerken van betalingen. Het zorgt ervoor dat het geld dat je uitgeeft ook bij het bedrijf terechtkomt. Daarmee is Adyen een zogenaamd 'fintech' bedrijf: het probeert traditionele banken met een specifieke financiële dienst te verslaan.

Adyen kreeg er veel grote klanten bij. Onder meer Facebook, KLM en Booking.com gebruiken diensten van het bedrijf. Volgens bestuursvoorzitter Pieter van der Does is Adyen populair onder grote bedrijven omdat het één platform biedt om zowel online als in fysieke winkels alle vormen van betalingen te verwerken. 

Unicorn

Het bedrijf werd in 2006 opgericht en is inmiddels zo'n twee miljard euro waard. Met die prestatie is Adyen een zogenaamde 'unicorn': een voormalige start-up die binnen tien jaar tijd minstens één miljard dollar waard wordt. Dat lukt maar enkele beginnende bedrijven. 

Die snelle groei heeft Adyen voor een belangrijk deel te danken aan een aantal forse investeringen. Vorig jaar nog kreeg het bedrijf een flinke investering van Iconiq, een investeringsbedrijf uit Silicon Valley. Iconiq vertegenwoordigt onder andere Facebook-baas Mark Zuckerberg, Twitter-oprichter Jack Dorsey en Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg.

STER reclame