Rop Zoutberg / NOS
NOS Nieuws

Eerste 'herverdeelde' vluchtelingen vandaag naar Nederland

Voor het eerst ontvangt Nederland 'herverdeelde' vluchtelingen uit Zuid-Europa. Het gaat om vijftig Eritreeërs uit Italië, melden bronnen aan de NOS. De groep komt vandaag met twee vluchten in Nederland aan.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat het om volwassen vluchtelingen gaat die een grote kans maken op een asielstatus. De afgelopen dagen zijn de vluchtelingen door Nederlandse ambtenaren bezocht, ter voorbereiding van hun komst naar Nederland. Uit privacyoverwegingen wil het ministerie verder niets zeggen over de groep.

Europese regeringsleiders spraken vier maanden geleden af om 160.000 vluchtelingen over de EU te herverdelen. Zo willen ze de Zuid-Europese landen ontlasten.

Geen camera's

Bij het vertrek uit Italië mag geen pers aanwezig zijn. Correspondent Rop Zoutberg kreeg een bericht van de Italiaanse autoriteiten waarin staat dat na overleg met de Nederlandse collega's is besloten om geen pers toe te laten. Een verdere toelichting ontbreekt.

Het besluit is volgens Zoutberg opvallend, omdat bij eerdere overplaatsingen naar Europese lidstaten juist wel cameraploegen, ministers en bloemen aanwezig waren.

Vluchtelingen niet enthousiast

Als de vijftig Eritreeërs op Nederlandse bodem zijn, staat de teller van het totaal aantal 'herverdeelde' migranten in Europa op 300.

Volgens Zoutberg is het aantal vluchtelingen dat tot nu toe is herverdeeld via het vrijwillige programma zo laag, omdat de asielzoekers geen garantie krijgen waar ze eindigen. "Het enthousiasme onder vluchtelingen is niet heel groot, omdat mensen vaak naar Duitsland willen en bijvoorbeeld niet in Polen willen eindigen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl