ANP

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft een werkstraf van 140 uur geëist tegen voormalig directeur Nurten Albayrak van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het OM zegt dat er  voldoende bewijs is dat ze valsheid in geschrifte heeft gepleegd door fictieve werkafspraken achteraf in haar elektronische agenda te zetten. 

Dat zou Albayrak hebben gedaan om te verhullen dat ze haar dienstauto in het weekend privé gebruikte. Al eerder was er met het ministerie van Binnenlandse Zaken een discussie ontstaan over haar salaris. Ze verdiende meer dan de balkenendenorm (130 procent van het ministerssalaris). 

In die discussie sprak Albayrak tegen dat ze privé met haar dienstauto reed, "dus moest ze dat daarna blijven volhouden", zegt de officier van justitie.

Verzet  

Vooral vanwege de vervalsing van haar agenda werd de toenmalige COA-directeur in het voorjaar van 2012 op staande voet ontslagen. Albarayrak heeft haar ontslag sindsdien tevergeefs aangevochten bij de civiele rechter. 

PVV-Kamerlid Fritsma deed in de zomer van 2012 aangifte tegen Albayrak wegens valsheid in geschrifte. Ze ontkende vanochtend voor de rechter dat ze haar secretaresse opdracht had gegeven om haar agenda te vervalsen om zo het privégebruik van de dienstauto te verdoezelen. Het COA wist volgens haar dat ze de auto ook in de weekenden gebruikte.

Vanwege alle negatieve publiciteit heeft Albayrak sinds haar ontslag geen andere baan kunnen vinden, zei ze tegen de rechter. “Zelfs een baan als caissière bij Albert Heijn is uitgesloten. Mijn gezin en ik leven nog elke dag met deze zaak.” 

STER reclame