1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Hollandse Hoogte
NOS NieuwsAangepast

'Aanslag Jakarta kwam wat klungelig over'

De aanslag in Jakarta kwam wat amateuristisch over op correspondent Michel Maas. Hij zegt dat hij het een wat rare aanslag vond. "Het komt allemaal wat klungelig over."

Twee terroristen bliezen zich op bij een politiepost in het zakendistrict van de Indonesische hoofdstad. Er ontstond een vuurgevecht waarna drie andere terroristen een Starbucks in renden. In datzelfde gebouw zitten een theater en een bioscoop, waar ze naartoe renden. Daar werden ze door de politie gedood.

Daarmee werd de impact van de aanslagen beperkt volgens Maas. "In de bioscoop waren op het moment van de aanslag geen bezoekers. En de aanslagplegers zijn gedood voor er zich iets zoals in Parijs kon ontvouwen."

NOS / Lars Boogaard

Bij de aanslag kwamen naast de vijf terroristen, twee anderen om het leven. Een van de doden is een Canadees. Een Nederlandse medewerker van de Verenigde Naties raakte zwaargewond. De chef van de afdeling waar de Nederlander voor werkt heeft gezegd dat de Nederlander vecht voor zijn leven. Ook achttien anderen raakten gewond.

De straat waar de aanslag werd gepleegd is weer vrijgegeven zegt Maas, en de avondspits is rustig verlopen. "Erg rustig zelfs, er zijn voor Jakarta weinig mensen op straat."

De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. Doelwit waren buitenlanders en veiligheidstroepen. De politie heeft vier mensen gearresteerd die mogelijk iets met de aanslag te maken hebben.

Parijs

Volgens de Indonesische politie probeerden de aanslagplegers de aanslagen in Parijs te imiteren. Vermoedelijk heeft een Indonesische terroristische groep die banden heeft met IS de aanslag uitgevoerd. 100 tot 150 Indonesiërs zijn afgereisd naar Syrië om daar mee te vechten met IS.

Indonesië was al gewaarschuwd voor een aanslag door IS. Rond Kerstmis en Oud en Nieuw waren 150.000 extra agenten op de been, omdat IS had gezegd dat er 'een concert' plaats zou vinden in Indonesië. IS bedoelde daar een aanslag mee.

  • Zeven doden bij aanslagen in Jakarta
  • Hollandse Hoogte
  • Hollandse Hoogte

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl