Veiligheidsdiensten bij een van de aanslagen in Jakarta
NOS NieuwsAangepast

Zeven doden bij aanslagen in Jakarta, Nederlander zwaargewond

Bij de aanslagen vanochtend in de Indonesische hoofdstad Jakarta zijn zeker zeven mensen om het leven gekomen. Een Nederlandse VN-medewerker is zwaargewond geraakt en naar het ziekenhuis gebracht. Eerder werd nog gemeld dat hij was overleden.

Vijf terroristen zijn dood. Twee van hen bliezen zichzelf op, de andere drie werden door de politie gedood. De twee andere doden zijn burgers, onder wie een buitenlander. Er zijn negentien mensen gewond geraakt.

De politie heeft vier mensen aangehouden die mogelijk betrokken waren bij de aanslagen.

De aanslag begon met een aanval op een politiepost midden op straat, zegt correspondent Michel Maas. Twee zelfmoordterroristen reden op een motor op de post in waar ze zichzelf opbliezen. Daarna volgde een schietpartij tussen de terroristen en de politie. De aanslagplegers gingen een Starbucks binnen, waar opnieuw explosies waren. In hetzelfde gebouw is een bioscoop, waar ook werd geschoten.

  • AFP
    Autoriteiten bij de plek van de aanslag
  • EPA
  • AFP
  • AFP
    Politieagenten op straat in Jakarta kort na de explosies
  • AFP

De Starbucks ligt tegenover een gebouw van de Verenigde Naties. Volgens Maas is er vaak personeel van de VN te vinden in het café. "De kans is dan ook groot dat er VN-personeel binnen was." Een VN-medewerker die op het moment van de aanslag in het kantoor was heeft zes explosies gehoord. Starbucks houdt de andere vestigingen in Jakarta voorlopig gesloten.

In de wijk waar de aanslagen waren, zitten veel internationale bedrijven en organisaties. In dezelfde straat als de Starbucks zijn onder meer ook een McDonald's en een Pizza Hut. Ook is er een groot internationaal hotel en een winkelcentrum. Zowel inwoners van Jakarta als buitenlanders bezoeken de winkels in het gebied.

Ontruiming

Het verkeer op de belangrijke doorgangsweg waar de aanslag werd gepleegd is weer op gang gekomen. De avondspits is gaande, maar die is wel veel rustiger dan normaal. "Het zakenhart van Jakarta is even opgehouden met kloppen", zegt Maas.

Veel gebouwen in de omgeving zijn nog wel dicht. "Alles is hermetisch afgesloten, alleen mensen die er echt moeten zijn, mogen naar binnen."

"Dit is de aanslag waar al eerder voor werd gewaarschuwd", zegt Michel Maas. Rond Kerstmis en Oud en Nieuw waren er 150.000 extra agenten op de been, omdat er voor een aanslag werd gevreesd.

IS heeft de aanslag opgeëist. Vermoedelijk is de aanval uitgevoerd door een Indonesische terroristische groep die banden heeft met IS. Er zijn tussen de 150 en 200 Indonesiërs afgereisd naar Syrië om mee te vechten met IS.

De Nederlandse ambassade heeft alle Nederlanders van wie bekend is dat ze in Jakarta zijn een sms gestuurd met de waarschuwing dat ze beter binnen kunnen blijven. Minister Koenders liet weten dat Nederland hulp heeft aangeboden aan Indonesië.

In een reactie veroordeelt Koenders de aanslagen. "Terrorisme kan iedereen treffen. Of je nu in het hart van Parijs boodschappen doet, op kantoor zit in New York of op vakantie bent in Jakarta."

De Indonesische president Joko Widodo zegt dat de situatie onder controle is. Hij roept op tot kalmte.

Vanwege de aanslag in Indonesië is in Maleisië het terreuralarm verhoogd tot het hoogste niveau. Er is extra beveiliging bij openbare plaatsen, zoals winkelcentra en toeristische trekpleisters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl