NOS Nieuws

Dode varkens bij locatie toekomstig azc Heesch

Bij het dorp Heesch in Noord-Brabant zijn twee dode varkens gevonden op de plek waar een nieuw asielzoekerscentrum is gepland. Het ene varken hing aan een ketting aan een boom, het andere lag op het dak van een transformatorhuisje.

Bij de varkens zijn borden geplaatst met de teksten "azc 500 = te veel" en "Heesch = tegen azc". Ook hangt er een spandoek waarop staat: "Volk zegt nee tegen azc". Wie erachter zit, is onbekend.

De gemeente heeft de dode varkens weggehaald. Burgemeester Marieke Moorman van de gemeente Bernheze noemt het protest bij de lokale zender Maasland FM zeer ongepast.

Veel verzet

Het college van burgemeester en wethouders maakte gisteren bekend dat het maximaal 500 vluchtelingen wil opvangen in een nieuw azc in Heesch, voor ten hoogste 10 jaar. De komende week worden er twee informatiebijeenkomsten gehouden voor omwonenden. Het voorstel wordt binnenkort voorgelegd aan de gemeenteraad.

De plannen stuitten meteen op veel verzet. Op Facebook is een pagina geopend tegen de komst van het vluchtelingencentrum, genaamd "Protest tegen AZC Heesch". De site telt ruim 2600 likes. In Heesch wonen ruim 12.500 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl