PvdA-Kamerlid Arib spreekt net na haar benoeming de Kamer toe
NOS Nieuws

PvdA-Kamerlid Arib is de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer

PvdA-Kamerlid Arib is gekozen tot de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Na 4 stemrondes stemden uiteindelijk 83 voor Arib en 51 voor VVD-Kamerlid Elias. Arib: “Het is een eervolle functie, een prachtig ambt, een belangrijk moment.”

Arib zal Kamervoorzitter zijn tot uiterlijk medio maart 2017. Dan staan de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen gepland. Daarna kiest de Tweede Kamer uit zijn midden weer een nieuwe voorzitter. “Dit laat ook zien hoe mooi Nederland is als je kansen krijgt en je die kansen grijpt. Daar ben ik trots op. Ik ben trots dat het zo kan lopen.”

Lastpak

Eerder vandaag presenteerden de kandidaten zich aan hun collega-Kamerleden en beantwoordden zij vele vragen.

Een klacht van de Kamer is dat het kabinet regelmatig laat en onvolledig Kamervragen beantwoordt. Arib zegt dat zij zich daar ook aan ergert. "Ik ben een lastpak, dat kan mijn fractievoorzitter Diederik Samsom beamen. En ik zal ook hierover een lastpak zijn."

Nepparlement

Arib kreeg ook de vraag of zij zou ingrijpen als het woord nepparlement weer wordt gebruikt. Ze antwoordde de vrijheid van meningsuiting een groot goed te vinden en wees erop dat de mening over wat kan en wat niet, ook verandert.

"Eerder was er een heel gedoe in de Kamer over 'even dimmen'. De heer Marijnissen heeft er een boek over geschreven", zei Arib. "Toen viel het woord 'knettergek'. Mevrouw Vogelaar heeft daar ook een mooi boek over geschreven. Wie weet volgt er een boek over 'nepparlement'."

Louis van Gaal

De Kamervoorzitter moet de Tweede Kamer in binnen- en buitenland vertegenwoordigen en ontvangt ook veel buitenlandse gasten. Arib vindt haar talenkennis daar voldoende voor.

"Ik spreek goed Frans. En Engels spreek ik ook. Ik ben geen Frans Timmermans - dat zeg ik eerlijk - maar ook geen Louis van Gaal." Ze voegde eraan toe dat ze met alle plezier naar 'de nonnen' gaat om haar taalvaardigheid daar met een cursus te verbeteren.

Zwarte dag

PVV-leider Wilders spreekt van "een zwarte dag in de geschiedenis". Hij heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij vindt dat Arib geen Kamervoorzitter kan worden omdat zij naast de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit heeft. "Maar het gaat niet om haar persoon."

Op de vraag wat Arib van het standpunt van de PVV vindt zegt ze: “Ik ga gewoon mijn werk goed doen." Alle Kamerleden krijgen de ruimte hun mening te uiten, zegt Arib. "Natuurlijk ben ik ook voorzitter voor de PVV. Zij vertegenwoordigen een bepaalde groep kiezers en we leven in democratie."

Er moest een Kamervoorzitter worden gekozen, omdat Anouchka van Miltenburg op 12 december opstapte. Aanleiding was het rapport over de Teeven-deal. Daaruit bleek dat de voorzitter van de Tweede Kamer niet goed was omgegaan met informatie van een klokkenluider.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl