Kiril Sjamalov Sibur

Een van de nieuwste miljardairs in Rusland is de schoonzoon van president Poetin, meldt The Moscow Times op gezag van het Amerikaanse zakenblad Forbes. De 33-jarige Kiril Sjamalov, die getrouwd is met de jongste dochter van Poetin, heeft zijn fortuin gemaakt in de energiesector, onder meer bij het bedrijf Sibur.

Het Kremlin en de familie Poetin zelf hebben nooit mededelingen gedaan over nazaten van de president. Onderzoekers van het persbureau Reuters doken vorig jaar in de familierelaties en vooral hun zakelijke belangen en verdiensten.

De onderzoekers kwamen tot de slotsom dat Sjamalov is getrouwd met  Katerina Tigonova, de jongste dochter van de president. Zij zou de achternaam van haar grootmoeder gebruiken om niet te veel in de publiciteit te komen.

Oude vriend

Haar man Kiril Sjamalov is de zoon van een oude vriend van Poetin. Sjamalov senior is aandeelhouder van de Bank Russia. Kiril deed volgens Forbes en Reuters al tijden goede zaken in de energiesector en zijn vermogen groeide onlangs aanzienlijk toen hij zijn aandelen in een bedrijf in de gas- en petrochemische industrie verkocht. 

Sjamalov wilde niet reageren op de berichten over zijn vermogen. Hij is niet de enige uit de naaste omgeving en vriendenkring van Poetin die een fortuin heeft vergaard.

Jaarinkomen

De president zelf steekt daarbij schril af. Reuters ontdekte dat hij over 2014 een jaarinkomen van omgerekend ongeveer 110.000 euro opgaf. Poetin zou verder twee modale appartementen bezitten en mede-eigenaar zijn van een parkeergarage.

Voorschoten

Zijn oudste dochter Maria heeft een relatie met de Nederlander Jorrit Faassen. De twee hebben een tijdje samengewoond in Voorschoten. Faassen kwam in 2010 in het nieuws toen hij was klemgereden in Moskou. Zijn auto werd beschadigd met honkbalknuppels en zelf kreeg hij ook klappen. 

De daders waren een bankier en zijn lijfwachten. De bankier kreeg later een lange celstraf wegens fraude. Volgens critici had dat te maken met de verkeersruzie, maar het Kremlin sprak dat tegen.

STER reclame