Hollandse Hoogte
NOS Nieuws Binnenland

Vmbo-directeur: Dit gaat verder dan moderne pesterij

Jongeren die intieme foto's van andere jongeren ongevraagd op sociale media delen: "dat gaat verder dan moderne pesterij", vindt de directeur van het Tilburgse Vakcollege. Directeur Weijmans doelt hiermee op een affaire met seksfoto's op Instagram, waarbij ook minderjarige leerlingen van zijn school zijn betrokken.

Afgelopen oktober meldde een vrouwelijke leerling van de vmbo-school dat er ongevraagd een seksueel getinte foto van haar op Instagram was gezet. De school is daarop in gesprek gegaan met de leerling en heeft voor "passende begeleiding" gezorgd, aldus Weijmans. Ook is de zaak aan de politie gemeld.  

Naaktfoto's van Tilburgse leerlingen verspreid

Aangifte

Berichten in de lokale media dat tientallen seksfoto's van Tilburgse leerlingen, onder wie meerdere meisjes van het Vakcollege, zouden circuleren op sociale media, kan de schooldirecteur bevestigen noch tegenspreken. "Ik durf niet te zeggen om hoeveel leerlingen het gaat."

Volgens het Brabants Dagblad komt de zaak nu naar buiten omdat een moeder van een slachtoffer aangifte heeft gedaan. De school zou volgens ouders en leerlingen "niets ondernemen" tegen de problemen. 

Een leerling van de school zegt tegen Omroep Brabant dat er niet alleen naaktfoto's zijn verspreid op Instagram, maar ook filmpjes van ruzies. Daarop is volgens hem te zien dat kinderen "gruwelijk worden geslagen".

Nog eens bekijken

Weijmans zegt het jammer te vinden dat het idee heerst dat de schoolbegeleiding niet adequaat is geweest. Hij wil met het onderwijsteam de gang van zaken opnieuw bekijken om de begeleiding en voorlichting van de afgelopen maanden te evalueren. 

De schooldirecteur zou andere scholen willen adviseren de signalen van leerlingen en ouders ("die zijn ongelooflijk belangrijk") op het juiste moment op te pakken. 

STER reclame