NOS Nieuws

Lidl onderzoekt andere kip na kritiek Wakker Dier

Lidl laat onderzoeken of in de winkel een ander kippenras moet worden verkocht. De supermarkt verkoopt nog steeds een ras dat bekend is als plofkip en daarop heeft Wakker Dier veel kritiek. Het ras kampt met kreupelheid, gewrichtspijn en kortademigheid.

Volgens de organisatie houdt Lidl zich nu niet aan de belofte om per 1 januari geen plofkip meer te verkopen. De supermarkt verkoopt volgens Wakker Dier alleen nog vlees van hennetjes; die groeien minder hard dan haantjes. Maar het is nog steeds een plofkipras en dus is er sprake van een kunstgreep, vindt Wakker Dier.

Bovendien worden de haantjes uit hetzelfde nest wel in korte tijd in een te kleine ruimte vetgemest, maar die worden elders verkocht. "Zo los je het plofkip-probleem niet op", zegt Wakker Dier.

Verrast

Lidl is verrast door de kritiek. Volgens de supermarkt zijn er afspraken gemaakt over onder meer de maximale groei per dag, het aantal dieren per vierkante meter en de slachtleeftijd. Lidl zegt dat z'n kippen aan al deze eisen voldoen.

Toch laat Lidl door de Wageningen Universiteit onderzoeken of het beter is om over te schakelen op een ander kippenras. Tegelijk heeft de supermarkt aan zijn kippenleveranciers gevraagd wanneer die een ander ras zouden kunnen aanbieden.

Ook Albert Heijn en Jumbo beloofden te stoppen met plofkip. Die supermarkten houden zich wel aan de afspraken, zegt Wakker Dier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl