Anish Giri vorig jaar tijdens het Tata Steel Chess-toernooi ANP

Het Wimbledon van het schaken wordt het ook wel genoemd: het Tata Steel Chess-toernooi in Wijk aan Zee. Vanaf vrijdag zijn alle ogen gericht op Anish Giri, vertelt directeur Jeroen van den Berg in Langs de Lijn En Omstreken.

"We hebben eindelijk weer eens een Nederlander die het heel goed doet. Daarom gaat automatisch onze aandacht uit naar hem. Ook omdat hij als enige topspeler een positieve balans heeft tegen wereldkampioen Magnus Carlsen", vertelt Van den Berg.

Toernooidirecteur: de aandacht gaat uit naar Anish Giri

Maar het is nog de vraag of Giri alles op alles zet om het toernooi in Nederland te winnen. Hij doet in maart namelijk mee aan het kandidatentoernooi. De winnaar daarvan mag in een tweekamp met Carlsen uitmaken wie zich wereldkampioen mag (blijven) noemen.

Geheimen bewaren

"Ik begrijp dat Anish niet alles kan laten zien", aldus de toernooidirecteur over de voor Nederland uitkomende nummer drie van de wereld. "Hij moet geheimen bewaren voor maart, dan moet hij er staan."

In Wijk aan Zee treft Giri de wereldkampioen uit Noorwegen al. "Dat is altijd een mooie strijd", zegt de 21-jarige hoofdrolspeler zelf. "Maar mijn focus ligt niet speciaal op hem, maar op het hele toernooi."

Het schaaktoernooi vindt niet alleen in Wijk aan Zee plaats. Er worden ook rondes gespeeld in Amsterdam (Nemo) en Utrecht (Spoorwegmuseum).

In een speciale schaakboot verkenden de Nederlandse toppers Giri, Anne Haast (Nederlands kampioene), Nederlands jongste grootmeester Jorden van Foreest alvast de Utrechtse grachten. 

Met de Nederlandse toppers op een schaakboot door de Utrechtse grachten

STER reclame