AFP

Het hoofd van de joodse gemeenschap in Marseille, Zvi Ammar, heeft de joodse inwoners van de Zuid-Franse stad opgeroepen om hun keppeltje thuis te laten "totdat er betere tijden aanbreken".

De aanleiding voor Ammar om die oproep te doen, was de aanval gisteren op een joodse leraar die een keppeltje droeg. Hij werd aangevallen door een tiener met een machete.

De 15-jarige jongen van Turks-Koerdische afkomst verwondde de leraar en zei na zijn arrestatie tegen de politie dat hij had gehandeld uit naam van IS.

Zvi Ammar staat journalisten te woord bij de joodse school 'La Source' AFP

Ammar heeft kritiek gekregen van andere joodse leiders. Sommigen verwijten hem de handdoek in de ring te gooien. En de opperrabbijn van Frankrijk, Haïm Korsia, twitterde dat de joden zich niet "moeten laten leiden door hun emoties" en deed een oproep om het keppeltje juist wél te dragen en één front te vormen. 

Ammar noemde het doen van de oproep de "moeilijkste beslissing van zijn leven", maar zei dat hij liever kritiek kreeg dan dat hij ooit zou moeten betreuren het niet te hebben gedaan. Ammar: "Door het keppeltje niet te dragen kunnen er levens worden gered en niets is belangrijker dan dat."

STER reclame