Frans Timmermans
NOS Nieuws

Polen stuurt boze brief naar Timmermans

Polen heeft woedend gereageerd op een brief van Eurocommissaris Timmermans, waarin hij het land waarschuwt voor de gevolgen van de invoering van een nieuwe wet. In een reactie zegt de Poolse regering onder meer dat Timmermans niet goed op de hoogte is van de ontwikkelingen in Polen.

Volgens Timmermans beperkt de omstreden wet de macht, onafhankelijkheid en controlerende taak van het Grondwettelijk Hof van Polen. De Poolse rechtsstaat kan daardoor in twijfel worden getrokken.

In een boze brief aan Timmermans zegt de Poolse minister van Justitie dat Timmermans een "gebrekkige kennis" heeft over het Grondwettelijk Hof en dat hij de waarschuwing beschouwt als een "ongerechtvaardigde en oneerlijke poging om druk uit te oefenen".

Soevereine staat

"Polen is een soevereine en democratische staat", schrijft minister Ziobro aan Timmermans. "We vragen u daarom om terughoudend te zijn met het waarschuwen van ons parlement en onze regering. Er bestaan ideologische verschillen tussen ons en uw linkse overtuigingen. Ik nodig u daarom van harte uit in Polen, zodat wij uw vragen kunnen beantwoorden."

Morgen komt de Europese Commissie bijeen om te praten over de situatie in Polen. Timmermans heeft nog niet gereageerd op de brief van de Poolse minister.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl