Steenkamp bij de oecumenische viering ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het CDA in 2005 ANP
NOS Nieuws Politiek

CDA-oprichter Piet Steenkamp overleden

Piet Steenkamp, de 'geestelijk vader' van het CDA, is afgelopen vrijdag op 90-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het bestuur van het CDA bekendgemaakt. Hij is vandaag in besloten kring begraven.

Steenkamp was de grote kracht achter de fusie van KVP, ARP en CHU die in 1980 uitmondde in het CDA. Vanaf 1980 was hij erevoorzitter.

CDA-leider Buma: "Hij is van onschatbare waarde geweest voor het CDA. Zijn inzet was beslissend voor het ontstaan van de partij. Hij is daarmee van enorme betekenis geweest voor de gehele Nederlandse politiek. Zijn warme betrokkenheid tot op late leeftijd heeft een enorme indruk op mij gemaakt." 

Rode Piet

In 1971 was Steenkamp informateur van het vijfpartijenkabinet van premier Biesheuvel. Onder zijn leiding onderhandelden KVP, VVD , ARP , CHU en DS'70 met succes over een ontwerp-regeerakkoord. Hij had zelf een voorkeur voor samenwerking met PvdA, wat hem de bijnaam Rode Piet opleverde.

Steenkamp zat van 1965 tot 1999 in de Eerste Kamer. Van 1983 tot 1991 was hij daar voorzitter. Van 1966 tot 1990 was Steenkamp hoogleraar sociaal recht en sociale geschiedenis. 

CDA-oprichter Piet Steenkamp overleden

STER reclame