EPA

Onder de doden van de aanslag in Istanbul van vanochtend zijn negen Duitsers. Dat melden internationale persbureaus op basis van bronnen rond de Turkse regering. 

Bij de explosie kwamen tien mensen om het leven. Of bij die tien ook de zelfmoordterrorist wordt gerekend, is onbekend. Vijftien mensen raakten gewond.

Merkel 

Bondskanselier Merkel zei aan het begin van de middag tijdens een persconferentie in Berlijn al te vrezen dat er Duitse burgers onder de doden en gewonden waren.  

De Turkse premier Davutoglu heeft het getal van negen Duitse doden niet bevestigd. Wel heeft hij op de Turkse tv gezegd dat alle doden buitenlanders zijn. De meeste gewonden zijn volgens de Turkse premier Duitsers. Hij heeft met bondskanselier Merkel gesproken en haar zijn medeleven betuigd.  

De Turkse regering zegt dat IS achter de aanslag zit. Die zou zijn gepleegd door een 28-jarige zelfmoordterrorist die via Syrië Turkije zou zijn binnengekomen. Zijn nationaliteit is nog onduidelijk. De man stond niet op een Turkse zwarte lijst van terreurverdachten. 

Volgens het Britse persbureau Reuters heeft de Turkse premier beloofd de informatie rond het onderzoek naar de aanslag met Duitsland te delen.

Toerisme

Naar aanleiding van de aanslag raadt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken Duitse toeristen in Istanbul dringend af mensenmassa's te mijden. Bij Duitse reisbureaus kunnen mensen een reis naar Istanbul gratis omboeken of annuleren.

Crisisstaf

Een deel van de slachtoffers zou via een Duitse organisatie naar Istanbul zijn gereisd. Merkel zei op de persconferentie dat er door het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken een crisisstaf is ingericht om zo snel mogelijk informatie te verzamelen. 

Volgens Merkel heeft het internationale terrorisme zijn gezicht nu ook laten zien in Istanbul, na Parijs, Tunesië en Ankara. Vandaag staat niet alleen in het teken van het verdriet om de slachtoffers, maar ook van de noodzaak het terrorisme te bestrijden en te overwinnen, stelde de bondskanselier.

De Duitse minister Steinmeier van Buitenlandse Zaken heeft de "laffe en barbaarse" terreurdaad veroordeeld en zegt dat Duitsland pal achter Turkije staat. Hij heeft alle Duitsers in Turkije, vooral die in Istanbul, gevraagd om de reisadviezen van het ministerie goed te volgen. 

Ooggetuige over de explosie in Istanbul

STER reclame