Taxidienst 'Abel' moet goedkoper zijn dan de rest

Abel
Geschreven door
Nando Kasteleijn
Techredacteur

Nederland is een taxidienst rijker. Transdev, een transportbedrijf dat onder andere Veolia en Connexxion in handen heeft, lanceert vandaag ‘Abel’. Een taxidienst die vooral goedkopere ritten moet gaan aanbieden.

Om dit te kunnen, werkt Abel volgens het principe dat mensen een taxi kunnen delen. De dienst is op te roepen via een app op de smartphone.

Hiermee doet het initiatief sterk denken aan wat taxi-app Uber doet met ‘Uberpool’. Het instaptarief van Abel is 2,50 euro, daar bovenop betaalt de passagier een tot twee euro per kilometer. De prijs van een normale taxi ligt iets hoger. Het uiteindelijke bedrag hangt af van het aantal mensen met wie de taxi wordt gedeeld en de haast die de passagier heeft.

Vraagtekens

In eerste instantie doet het bedrijf alleen ritjes van en naar Schiphol en in Amsterdam. De taxi's, die allemaal elektrisch zijn, rijden van 7 uur 's ochtends tot half 2 's nachts. 

De kans bestaat dat veel buitenlanders die via Schiphol in Nederland aankomen het bedrijf niet kennen en dus kiezen voor een normale taxi, Uber of het openbaar vervoer. Het kan wel een interessant alternatief zijn voor Nederlanders.

Het is niet de eerste keer dat Transdev een start-up opricht, maar dat was geen succes. ‘Cabster’ werd in 2014, na twee jaar te hebben gedraaid, stopgezet. Abel krijgt een jaar om zich te bewijzen.

STER Reclame