Toeristen buiten de Hagia Sofia, kort na de aanslag
NOS Nieuws

Op plek van explosie staan dagelijks lange rijen toeristen

De explosie die Istanbul vanochtend heeft opgeschrikt, was op een plek waar iedere Istanbul-toerist naartoe gaat. Op een steenworp afstand staan onder meer de Hagia Sophia en de Sultan Ahmetmoskee, ook wel de Blauwe Moskee. In het hoogseizoen staan voor die attracties lange rijen.

In de nabije omgeving liggen verder het wereldberoemde Topkapi-paleis en de Basilica Cisterne, een voormalige wateropslagplaats die wordt gerekend tot de hoogtepunten van Istanbul.

Het hele gebied staat sinds 1985 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De oude wijk, in het Europese deel van de stad, heeft ook veel toeristenhotels en restaurants.

12 miljoen

Het toerisme is van levensbelang voor Istanbul. De stad trok vorig jaar zo'n 12 miljoen bezoekers. Acht jaar geleden waren dat er 'maar' 7 miljoen. Verwacht wordt dat de stad Parijs inhaalt en straks de op één na populairste Europese bestemming is voor stedentrips, achter Londen.

Istanbul is het hele jaar door een geliefde toeristenbestemming. Januari valt in het laagseizoen; het regent dan veel vaker dan normaal en de temperaturen zijn relatief laag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl