De vier kandidaten voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer: Madeleine van Toorenburg, Martin Bosma, Khadija Arib en Ton Elias. ANP

Geen nieuwe kandidaatvoorzitters Tweede Kamer

time icon

De inschrijving voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer is sinds 10.00 uur gesloten. Er hebben zich na VVD-Kamerlid Ton Elias en PVV'er Martin Bosma geen nieuwe kandidaten gemeld. 

Dat betekent dat er definitief vier mensen zijn, die zich verkiesbaar hebben gesteld. Behalve Elias en Bosma zijn ook Madeleine van Toorenburg (CDA) en Khadija Arib (PvdA) in de race. 

De verkiezing begint morgen om 13.45 uur. Er is dan eerst een debat, waarin de kandidaten zichzelf promoten. Daarna kunnen alle Kamerleden stemmen op een stembriefje, dat zij in een stembus doen. 

Meerdere rondes

Als in de eerste ronde geen van de vier kandidaten een absolute meerderheid van stemmen haalt, komt er een tweede ronde. Die ronde is gelijk aan de eerste: er kan op alle vier de kandidaten worden gestemd. 

Als die tweede ronde nog geen duidelijke winnaar oplevert, volgt een derde ronde met de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben gekregen. 

Als die twee in de derde ronde evenveel stemmen halen en ook een vierde ronde geen duidelijkheid biedt, beslist het lot. Er wordt dan een stembriefje uit de stembus getrokken. De persoon die daarop wordt genoemd, wordt de nieuwe Kamervoorzitter. 

Klokkenluider

Er moet een nieuwe Kamervoorzitter komen, omdat Anouchka van Miltenburg op 12 december opstapte. Aanleiding was het rapport over de Teeven-deal. Daaruit bleek dat de voorzitter van de Tweede Kamer niet goed was omgegaan met informatie van een klokkenluider. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bosma (PVV) en Van Toorenburg (CDA) over hun kandidatuur

STER Reclame