AFP
NOS Nieuws

Duitsers sturen migranten op doorreis terug

Migranten die via Duitsland naar andere landen willen reizen, zoals Zweden, worden sinds begin dit jaar teruggestuurd naar Oostenrijk. Het gaat om zo'n 300 migranten per dag, zegt Oostenrijk.

Het zijn volgens Duitse media voornamelijk Afghanen, Iraniërs, Irakezen en Marokkanen. De meeste hebben geen of valse papieren. De migranten willen niet in Duitsland blijven, maar doorreizen. Dat staat de grenspolitie in Beieren sinds 1 januari niet meer toe.

Correspondent Jeroen Wollaars zegt dat het besluit niets te maken heeft met de Keulse 'massa-aanranding'. Hij spreekt van een een domino-effect dat van Noord- naar Zuid-Europa rolt.

"Eind vorig jaar besloot Zweden om alleen nog asielzoekers met geldige papieren binnen te laten", zegt Wollaars. "Toen zij mensen gingen terugsturen, deed Denemarken dat ook en nu volgt Duitsland dus. En wij zien al dat Oostenrijk ook bezig is om mensen zonder geldige papieren terug te sturen naar Slovenië."

'Dublin'

Door de migranten terug te sturen handhaaft Duitsland deels de regels van 'Dublin'. In dat verdrag is afgesproken dat migranten in het eerste land waar ze de EU binnenkomen, asiel moeten aanvragen. Strikt genomen mag Duitsland dus alle asielzoekers die het land binnenkomen terugsturen, maar dat gebeurt in de praktijk niet.

De meeste naar Oostenrijk teruggestuurde asielzoekers verdwijnen volgens een woordvoerder van de politie in Tirol in de illegaliteit. "Die zullen waarschijnlijk toch nog proberen om linksom of rechtsom verder te reizen", verwacht Wollaars. Sommige migranten vragen in Oostenrijk asiel aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl