Reisorganisaties als D-Reizen, Tui en de ANWB merken dat reizigers behoefte hebben aan meer informatie over hun reisbestemming, nu het in veel vakantielanden onrustig is. "Klanten oriënteren zich beter, ze boeken bewuster hun vakantie. Dat levert meer aanloop op bij onze reisbureaus", zegt Laura Water van Tui. 

Ook bij D-Reizen zien ze de laatste maanden meer klanten de winkels binnen komen voor advies. "Het reisbureau komt weer meer in beeld. Het geeft mensen toch een vertrouwd gevoel."

Telefoonnummer

Vanaf vandaag is er één centraal nummer dat reizigers overal ter wereld kunnen bellen voor praktische tips en hulpvragen. Buitenlandse Zaken is daarvoor alle dagen van de week 24 uur per dag bereikbaar. Het nummer is + 31 247-247-247.

"Nederlanders zijn internationaal ingesteld en reizen steeds meer naar landen waar risico's aan zitten. Ze willen meer weten over veiligheid, noodpaspoorten en andere dingen waardoor ze in de problemen kunnen komen", zegt minister Koenders.

Het ministerie en ambassades hebben in 2015 bijna 1000 keer bijstand verleend aan Nederlanders op vakantie. Bijvoorbeeld om een adres te helpen opsporen, voor financiële bemiddeling, consulair advies, of bij vermissingen en sterfgevallen.

Seinen op groen

De gebeurtenissen van de afgelopen tijd leiden ertoe dat toeristen landen als Tunesië, Egypte en Turkije mijden. Spanje en Portugal profiteren daarvan, blijkt uit onderzoek van NBTC-NIPO. Nederlanders gaan weer vaker op vakantie in 2016, is de verwachting. "Alle seinen staan op groen", zegt woordvoerder Thérèse Ariaans. "De economie is aangetrokken, we geven net als vorig jaar meer uit, maar dit jaar geven we dat ook weer uit aan vakantie. Al kiezen we wel voor een veiliger bestemming."

Vandaag worden de cijfers op de vakdag van de Vakantiebeurs gepresenteerd. Van woensdag tot en met zondag kan het publiek er inspiratie opdoen voor een vakantie in eigen land of verder weg. 

STER reclame