RTV NH

Een groep asielzoekers heeft vanavond gedemonstreerd op een rotonde in Heerhugowaard. Ze wilden daarmee aandacht vragen voor hun situatie in het azc in de voormalige gevangenis Westlinge, schrijft RTV NH. Volgens een woordvoerder van het COA gaat het om een groep van maximaal veertig mensen, de politie spreekt van hooguit zestig actievoerders. 

Vanmiddag ontstond er onrust in het centrum toen de asielzoekers werd verteld dat ze tijdens de procedure voor een verblijfsvergunning in het azc in Heerhugowaard blijven. De bewoners willen liever zo snel mogelijk naar een locatie waar ze zelf kunnen koken, omdat ze de kwaliteit van het eten in het de centrum onder maat vinden. 

Brandalarm

Uit onvrede met de gang van zaken liet een groep bewoners daarop drie brandalarmen afgaan, waarna een groot deel van het opvangcentrum werd ontruimd. Zo'n dertig tot zestig boze asielzoekers ging daarna naar de rotonde waar ze kreten riepen.

Volgens locatiemanager Jeanine Stricker van het asielzoekerscentrum is de rust teruggekeerd. Ze laat weten dat het eten onlangs door de directie van het COA is getest en toen als 'prima en lekker' werd beoordeeld. De asielzoekers zien echter graag dat het eten wordt bereid op een wijze die meer past bij de manier waarop ze zelf gewend zijn te koken. 

Het asielzoekerscentrum Westlinge biedt plaats aan maximaal zeshonderd asielzoekers.          

STER reclame