iOS 9.3 krijgt nachtmodus en betere onderwijsondersteuning

iOS 9.3 krijgt een nachtmodus Screenshot website Apple
Geschreven door
Nando Kasteleijn
Techredacteur

Eén van de nadelen van een telefoonscherm, is dat dat ‘s avonds nogal fel kan zijn. Op Android is het met apps al langer mogelijk om hier iets aan te doen, maar bij iOS, het besturingssysteem van Apple-smartphones en -tablets, was dit niet het geval. In iOS 9.3, een softwareversie die naar verwachting ergens dit voorjaar zal uitkomen, zal dit wel het geval zijn.

Apple gaat een ‘nachtmodus’ toevoegen die op basis van de smartphone-klok en -locatie de kleuren van het scherm automatisch warmer of kouder maakt, zodat het minder prikkelend is voor je ogen als je net voor het slapengaan nog even de laatste updates checkt. Er was overigens een app die dit deed, f.lux, maar die werd door Apple uit de App Store gehaald.

Ondersteuning onderwijs

Daarnaast gaat Apple in iOS 9.3 ook meerdere accounts ondersteunen voor in het klaslokaal. Dat betekent dat meerdere leerlingen van dezelfde iPad gebruik kunnen maken. Ook kunnen scholen straks accounts gaan beheren. Apple wil graag dat iPads worden gebruikt in het onderwijs en met het oog daarop geldt dit als een belangrijke update.

Verder krijgt de notitie-app in iOS 9.3 de mogelijkheid om aantekeningen met belangrijke informatie te beschermen via de vingerafdrukscanner. Daarnaast is de gezondsheids-app, Apple's software voor auto's en de nieuws-app verbeterd. Die laatste app is vooralsnog niet beschikbaar in Nederland.