NOS Nieuws

'R.I.P. David Bowie, mijn muziekheld'

  • Suse van Kleef

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Suse van Kleef

    Correspondent Groot-Brittannië

"R.I.P. David Bowie, my musical hero. Your music will live in my heart forever. xxx Sharon", is te lezen op een briefje dat door een fan is achtergelaten op 23 Heddon Street in Londen.

Het is een bijzondere plek voor de liefhebber: hier werd Bowie voor de cover van zijn legendarische album Ziggy Stardust gefotografeerd. Toen - in 1972 - een verlaten donker straatje, tegenwoordig wisselen de brandschone kantoorpanden, restaurants en cafés elkaar af. En vandaag is het een van de plekken in Londen waar fans bij elkaar komen, muziek luisteren, bloemen neerleggen en praten over Bowie.

De cover van het album van David Bowie

"Ik ben in diepe rouw. Ik heb een grote vriend verloren", zegt zelfverklaard mega-fan Daron. "Ik volg hem al veertig jaar." Ook voor Nathalie was hij een groot deel van haar leven. "Ik ben al 35 jaar fan. Ik ging mee op meerdere tours. Van de Reality-tour heb ik twaalf optredens gezien, in New York, Oslo, Hamburg, noem maar op."

Zijn invloed op andere artiesten is te groot om in woorden te vatten.

Bowie-fan Daron

Wordt dat nooit saai? "Nee", zegt ze. "Hij was een fantastische performer. Hij speelde altijd nieuw materiaal, of oud materiaal met een onverwachte twist. Op muzikaal en artistiek vlak was hij ongeëvenaard."

"Zijn invloed op andere artiesten is te groot om in woorden te vatten. En nog steeds is hij zo relevant", vervolgt Daron. "De afgelopen weken ging het in de media bijna alleen maar over het uitkomen van zijn laatste plaat. Het is alleen zo ongelooflijk jammer dat het meteen ook het laatste is wat we van hem zullen horen. Ik denk niet dat we ooit nog iemand gaan zien die eigenhandig zo veel verandert in populaire cultuur."

  • Suse van Kleef / NOS
    Etalage van de platenzaak
  • Suse van Kleef / NOS
    Twee fans van David Bowie: Daron en Nathalie
  • Suse van Kleef / NOS
    De 21-jarige Rosie schminkte de kenmerkende Bowie-bliksemschicht op haar gezicht
  • Suse van Kleef / NOS
    Bloemen ter nagedachtenis aan David Bowie

"Al de hele dag komen hier mensen binnen die zijn nieuwe plaat willen kopen", vertelt Phil Barton, de eigenaar van de nabijgelegen muziekwinkel Sisterray. "Ik denk dat ik voor het eind van de week mijn hele Bowie-voorraad heb verkocht."

Maar de mensen die vandaag in de winkel komen willen vooral over hem praten, vervolgt hij. "Ze delen hun verhalen over shows waar ze bij waren, wat hij voor hen betekende en hoe hij hun leven beïnvloedde."

Ik kon het niet geloven, moest huilen.

Bowie-fan Rosie

Ook in de wijk waar Bowie geboren werd, Brixton, verzamelen fans zich bij een grote muurschildering met het portret van de superster. De 21-jarige Rosie schminkte voor de gelegenheid de kenmerkende rode Bowie-bliksemschicht op haar gezicht. "Ik ben opgegroeid met zijn muziek, mijn vader is een gigantische fan sinds de jaren 70."

Hij belde haar vanochtend ook met het slechte nieuws. "Ik kon het niet geloven, moest huilen. Het is een hele verdrietige dag. Maar ik ben blij dat er hier zo veel mensen zijn, en dat er zo veel mensen bij stilstaan."

  • AFP
    Bowie-fans zijn massaal naar Brixton gekomen om stil te staan bij de dood van de zanger
  • AFP
  • AFP
    Een fan van David Bowie legt bloemen in de wijk Brixton ter nagedachtenis aan de muzikant

Leeftijd is niet belangrijk bij het waarderen van Bowie, denkt Rosie. "Als je vandaag de dag naar zijn muziek begint te luisteren, krijg je er precies hetzelfde gevoel bij als mensen hadden in de jaren 70. Het is tijdloos."

Buurtbewoner Alex zegt enorm trots te zijn op het feit dat hij uit dezelfde wijk komt als Bowie. "Het is een schitterende, ongelooflijk creatieve plek. Dat David Bowie daar onderdeel van was is fantastisch. Hij laat een schitterende erfenis achter: hij leeft door in heel veel creatieve mensen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl