Kroegbaas Obbes in zijn café
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

'Bruine kroeg van de toekomst' staat in Assen

Het is hét voorbeeld van een bruin café nieuwe stijl, zegt Lodewijk van der Grinten, directeur van Koninklijke Horeca Nederland over het Assense café Lodewijk Napoleon. De directeur reageert op cijfers van het CBS waaruit blijkt dat cafés nog niet uit de crisis zijn. Cafés lijden volgens Van der Grinten onder concurrentie van festivals en koffiezaken, maar ook nog steeds onder het rookverbod in de horeca. Vooral de traditionele bruine kroeg heeft het zwaar.

Maar er is nog steeds wel een markt voor een gemoderniseerde versie van de bruine kroeg, zegt Van der Grinten. In het NOS Radio 1 Journaal noemt hij als voorbeeld het Assense café. "Lodewijk Napoleon is nog steeds een bruin café, maar in een nieuw jasje."

Moderne inrichting

Uitbater Ronald Obbes van het café is blij met de complimenten, vertelt hij bij RTV Drenthe. "Wij proberen de zaak inderdaad moderner in te richten, maar het gaat vooral om de benadering van de klant. Als die het pand weer verlaat, moet dat met een voldaan gevoel zijn", zegt Obbes.

Samenwerking is essentieel volgens de kroegbaas. "Wij organiseren culturele avonden en een politiek café. Verder hebben we arrangementen met het Drents Museum en theater De Nieuwe Kolk. Gasten krijgen dan bijvoorbeeld korting op het parkeren in de stad."

Volgens RTV Drenthe hebben vooral de cafés in kleinere dorpen en in het buitengebied het moeilijk. In de provincie Drenthe sloot in de afgelopen acht jaar een op de vijf kroegen de deuren.

Advertentie via Ster.nl