Burgemeester Bruls van Nijmegen ANP

Burgemeesters eisen minder bezuinigingen politie

tijd van publicatie

Een deel van de bezuinigingen op de politie moet snel worden teruggedraaid. Dat stelt burgemeester Hubert Bruls van de gemeente Nijmegen als verantwoordelijke voor de politieregio Oost-Nederland. Hij is er door politiechefs op gewezen dat "de rek eruit is en dat er alleen maar taken bij komen".

De politie zit midden in een reorganisatie. Tot eind 2017 moet er nog 500 miljoen euro worden bezuinigd. Bruls: "De politie loopt nu al op de toppen van de tenen. In de toekomst kunnen ze minder flexibel optreden en minder snel uitrukken als de bezuinigingen worden doorgezet." Hij zegt dat er draconische keuzes zullen moeten worden gemaakt en dat er voor bepaalde zaken geen tijd en mankracht meer zal zijn. 

De burgemeester wordt in zijn standpunt gesteund door burgemeesters van de andere politieregio's. In december schreef Bruls al een brief naar minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie om aandacht te vragen voor de reorganisatie bij de politie. Toen werd er gezegd dat er onderzoek gedaan moet worden naar de gevolgen. Maar Bruls vindt dat het te laat is voor onderzoek. "Er moet nu gehandeld worden." 

Zaken als de opvang van vluchtelingen en de verhoogde terreurdreiging spelen volgens de politie een belangrijke rol bij de toegenomen werkdruk.

STER reclame