EPA
NOS Nieuws

Zweedse politie onder vuur vanwege verzwijgen massa-aanrandingen

De politie in Zweden ligt onder vuur omdat agenten zouden hebben gezwegen over de aanranding van een groot aantal meisjes en vrouwen op een festival in Stockholm in augustus. De politie bevestigt de massale aanranding, maar ontkent de zaak te hebben toegedekt. De politietop heeft een groot onderzoek aangekondigd.

De mannen die zich vergrepen aan de vrouwen, waren "geen Zweden", zegt een woordvoerder van de Stockholmse politie. Zweedse media schrijven dat het om Afghanen ging. Tientallen verdachten zijn opgepakt. Bij hetzelfde festival in 2014 zouden vergelijkbare praktijken zijn geweest.

In de afgelopen oudejaarsnacht zijn ook in Malmö veel vrouwen het slachtoffer geworden van aanranders, heeft de politie van die stad bevestigd. Ook daar zouden asielzoekers bij betrokken zijn geweest.

Keulen

De krant Dagens Nyheter kwam achter de gebeurtenissen tijdens het Stockholmse festival, in de nasleep van de commotie over de massa-aanranding in Keulen met Oudjaar. De krant had inzage in interne politierapporten, waarover destijds niets naar buiten was gebracht.

Een politieman die tijdens het festival de orde had bewaard, zegt in de krant: "Dit is een pijnlijk punt. Soms durven we zaken niet openbaar te maken, omdat we vrezen dat het de (extreem-rechtse oppositiepartij) Zweden Democraten in de kaart speelt."

'Democratie verraden'

De Zweedse premier Lofven noemt het mogelijke verzwijgen van de aanrandingen onacceptabel. Het betekent volgens de premier verraad ten opzichte van de slachtoffers en een "groot probleem" voor de democratie.

Zweden en Duitsland hebben het meest ruimhartige asielbeleid in de EU. Zweden heeft het grootste aantal asielzoekers per hoofd van de bevolking opgenomen.

Maar eind vorig jaar lieten de autoriteiten weten dat de opvangmogelijkheden zijn uitgeput. Sinds vorige week zijn de controles aan de grens met Denemarken opnieuw ingevoerd om illegale asielzoekers te weren.

Peilingen geven aan dat de partij Zweden Democraten ongekend populair is.

'De politie moet dit tot op de bodem uitzoeken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl