Tarek Karim aan het werk in de keuken
NOS Nieuws

Vluchteling Tarek wil kok worden, maar kan geen kamer vinden

Het leek alsof zijn droom was uitgekomen, daar in de keuken van een Haagse koksopleiding. De 25-jarige Tarek Karim vluchtte uit Syrië en kwam uiteindelijk in de hofstad terecht.

In het pand waar hij werd opgevangen, zat toevallig ook de koksopleiding van de Horeca Academie. "Als ik in de keuken sta, ben ik in de hemel op aarde", zegt Tarek.

Gratis opleiding

Zijn talent voor koken viel schooldirecteur Antoine Defesche direct op toen zijn leerlingen samen met de vluchtelingen een maaltijd bereidden. Hij besloot Tarek gratis een opleiding aan te bieden die normaal gesproken 3000 euro kost. Ook twee andere vluchtelingen mochten van Defesche meteen beginnen. Voor hen zoekt hij nog naar sponsors.

"Het is zonde als alles volgens het exacte traject gaat zoals het wordt uitgestippeld. Dus eerst maanden wachten op een woning en dan nog Nederlands leren", zegt Defesche. "We zien eigenlijk hoe leuk het is als ze meteen aan de slag kunnen. We proberen dus al die procedures te omzeilen."

Maar toen kwam er een kink in de kabel: Tarek moest verhuizen naar het azc in Luttelgeest, Flevoland. Weg toekomst.

Kamernood

Totdat Sannaz Moghaddam in actie kwam. Ze is een vriendin van van Tarek en zette een oproep op Facebook om Tarek aan een kamer te helpen in de buurt van school. "De oproep verspreidde zich als een virus", zegt Moghaddam. Ze kreeg heel veel positieve reacties, ook van mensen die woonruimte aanboden. "We gaan ze straks ontmoeten. Ik kan me niet voorstellen dat er geen klik zal zijn."

"Ik ben erg blij dat er zo veel mensen zijn die ons willen verwelkomen in hun midden", zegt Tarek, die inmiddels een tijdelijke verblijfsvergunning heeft. Hij belooft dat hij binnen een jaar ergens chef-kok is en iedereen van zijn kookkunsten kan genieten.

Defesche is ervan overtuigd dat het Tarek zal lukken. "Hij heeft het helemaal in zich."

Parallel

Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk Nederland, herkent situaties als die van Tarek. "Dit komt vaker voor en dat komt doordat vluchtelingen eerst een asielprocedure moeten doorlopen en daarna op een huis moeten wachten", zegt Manson in NOS Nieuws en Co. "Pas als ze ergens zijn terechtgekomen, wordt gekeken wat ze kunnen en wat ze willen."

Het kan volgens Manson veel efficiënter. "Verschillende processen kunnen parallel lopen. Er kan in een asielzoekerscentrum al worden gekeken wat iemand kan. Dat is iets dat nog niet in het huidige systeem zit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl