De app Peach
NOS Nieuws

App 'Peach' is de nieuwste hype in de techwereld

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Amerikaanse techjournalisten hadden het dit weekend over één ding: Peach. Een nieuwe app van de bedenker van Vine, de ultra-korte videodienst die door Twitter werd overgenomen. Waardoor mensen, vooralsnog alleen early-adopters, met interesse kijken naar zijn volgende creatie.

De app laat je statusupdates delen en is daarmee goed vergelijkbaar met andere bekende sociale media. Dat kan op je eigen 'tijdlijn' in de vorm van tekst, GIF’jes (korte foto-animaties), video’s, locatiegegevens of muziek. Je kunt vrienden die ook de app hebben een berichtje sturen. Het zoeken van vrienden via telefoonnummers geeft overigens nog problemen, de app herkent op dit moment alleen Amerikaanse nummers.

Een verschil tussen Peach en andere apps dat nu veel wordt opgemerkt, is dat Peach gebruikmaakt van tekstcommando’s, die magic words worden genoemd. Met deze woorden is het mogelijk om iets op te roepen.

Typ je 'gif' in vervolgens 'party' krijg je een bewegende plaatje waar mensen dansen. Maar het is ook mogelijk om met 'weather' de temperatuur van je locatie te delen of met 'rate' een film of boek te waarderen.

Dat er nu door techjournalisten veel aandacht aan wordt gegeven, is overigens geen garantie voor succes. Elke paar maanden komt er een nieuwe app bij die kans maakt om door te stoten naar het illustere rijtje van apps als Snapchat, WhatsApp, Instagram en Twitter.

De kans dat een app dat rijtje uiteindelijk haalt, is klein. Vorig jaar rond deze tijd kwam Meerkat op. Dat is een app waarmee je vanaf je telefoon kunt livestreamen. Om te zorgen dat mensen dit wisten, werd er gebruik gemaakt van Twitter door steeds een tweetje eruit te sturen met een linkje naar de livestream.

De app steeg snel in aanzien en was hét hippe ding op techconferentie South by South West, waar jaren eerder Twitter het tot grote hoogte schopten. Maar ondertussen bleek Twitter zelf ook bezig met een concurrent, Periscope. Die app bleek toch een stuk populairder dan Meerkat en stootte deze al snel van de troon.

Het is dus de vraag hoe ver Peach het gaat schoppen. Al leidt de aandacht van grote techsites wel tot veel nieuwe gebruikers. Dat waren er zaterdag zelfs zo veel, dat de Peach-servers er last van hadden. Het kan zomaar zijn dat dit net genoeg aandacht is voor een investering van een paar miljoen, die je in Amerika zo binnen hebt.

Want als mensen in Silicon Valley, het techhart van de wereld, voor één ding bang zijn, is het om de volgende grote hype te missen. Want wie geld steekt in een nieuwe app of dienst, die later wellicht razend populair wordt onder gebruikers, kan een aantal jaar later cashen.

Peach is momenteel alleen beschikbaar voor iOS. Ondanks het grote marktaandeel van Android worden apps nog steeds bijna altijd als eerst voor Apple-devices gemaakt. Peach heeft wel al gezegd aan een Android-variant te werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl