In Neubrandenburg demonstreren aanhangers van de partij Alternative für Deutschland tegen het asielbeleid van Merkel
NOS Nieuws

'Vluchtelingendebat in Duitsland verder verscherpt'

De massale aanrandingen in Keulen en andere grote steden en de aanval door een asielzoeker uit Duitsland op een Parijs' politiebureau hebben het vluchtelingendebat bij de oosterburen verder op scherp gezet. "Gisteren bleek uit een enquête dat een kleine 40 procent van de Duitsers zegt dat ze negatiever over buitenlanders zijn gaan denken", zegt Duitsland-correspondent Jeroen Wollaars in het NOS Radio 1 Journaal.

Een ruime meerderheid denkt dus volgens de resultaten van de enquête ook na Oudejaarsnacht niet negatiever over buitenlanders. "Maar het is wel een tendens. Al met al zie je dat de nuance begint te verdwijnen uit het debat", zegt Wollaars.

"Mensen die zeggen: je moet niet bang zijn, je kunt niet alle asielzoekers over een kam scheren, die worden heel snel weggezet als naïeve Gutmenschen. Mensen die wel bang zijn, die zich zorgen maken over islamisering of over het aantal vluchtelingen dat naar Duitsland komt, die worden op hun beurt snel weggezet als neonazi's. Die twee kampen discussiëren absoluut niet met elkaar. De toon is echt aan het verscherpen."

In Keulen gingen zaterdag tegenstanders van de anti-islambeweging Pegida de straat op

Dat bleek ook gisteravond, toen in Keulen zes Pakistan en een Syriër werden belaagd en aangevallen. Twee van hen moesten voor behandeling naar het ziekenhuis.

Intussen blijft het aantal aangiftes van vrouwen over Oudejaarsnacht in Keulen toenemen. Het zijn er nu meer dan 500. Sommige vrouwen gaan nu pas naar de politie. Wollaars: "Daarbij speelt schaamte een rol. Als je als vrouw aangifte doet, moet je uitgebreid gaan verklaren waar en hoe je bent aangeraakt. Dat kan voor vrouwen heel pijnlijk zijn. Misschien dat ze na al die mediaberichtgeving zeggen, wacht even, het is mij ook gebeurd en ik wil er ook over praten."

Steekpartij asielzoeker

Ook het incident in Parijs met een asielzoeker uit het Duitse Recklinghausen heeft veel Duitsers verbaasd. De man blijkt meerdere veroordelingen op zijn naam te hebben. "Hij is veroordeeld voor drugshandel, hij heeft een dakloze in elkaar geslagen, vrouwen betast in een discotheek in Keulen. Er is verbijstering over het feit dat zo iemand gewoon in de asielprocedure mag blijven."

Als klap op een vuurpijl bleek bovendien dat de man met zeven aliassen op verschillende momenten een asielaanvraag heeft gedaan. "Wat blijkt nou: er worden wel vingerafdrukken gecheckt van mensen die zich als asielzoeker melden in Duitsland, maar dat gebeurt alleen per opvangplek", zegt Wollaars. "Die systemen zijn niet gekoppeld, laat staan dat ze zijn gekoppeld aan de systemen in Frankrijk waar hij ook al eerder illegaal heeft gewoond. Dat willen de Duitsers nu gaan veranderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl