Jihaddeskundige Montasser AlDe'emeh Montasser AlDe'emeh / Facebook

De Belgische jihad-kenner en islamoloog Montasser AlDe'emeh is opgepakt in een onderzoek naar terrorisme. Volgens Belgische media waren er vanmorgen huiszoekingen in Sint-Jans-Molenbeek, waar AlDe'emeh woont, in Mechelen en in een gevangenis in Antwerpen. Bij die invallen zijn drie mensen opgepakt, onder wie de bekende jihad-deskundige.

AlDe'emeh werkt voor de Radboud Universiteit in Nijmegen en schreef het boek De Jihadkaravaan. Hij is vaak te gast in Vlaamse talkshows om te praten over jihadisme en Syriëgangers. Hij is zelf ook in Syrië geweest voor onderzoek en had veel contact met Syriëgangers.

Vals document

Hij zou zijn opgepakt omdat hij verdacht wordt van het helpen van een terreurverdachte. Volgens de VRT heeft AlDe'emeh een document verstrekt aan een terreurverdachte waarin staat dat die verdachte een deradicaliseringscursus heeft gevolgd. Dat document is vervolgens gebruikt om de verdachte vrij te krijgen. Nu zou zijn gebleken dat het een vals document is en de man dus geen cursus heeft gevolgd.

In december kwam AlDe'emeh in het nieuws toen hij staande werd gehouden en naar eigen zeggen slachtoffer werd van politiegeweld. Hij vond dat hij werd behandeld als een terrorist terwijl er niets aan de hand was. AlDe'emeh diende daarna een klacht in tegen de betrokken agenten. De politie gaf als reden voor de actie dat zijn nummerbord geregistreerd stond.

STER reclame