Het stadswapens van Whitesboro WHITESBORO

Het Amerikaanse dorpje Whitesboro mag vandaag stemmen over het plaatje dat wordt gebruikt in het stadswapen. Op alle officiële documenten staat een afbeelding van een blanke man die een indiaan tegen de grond werkt. 

Tegenstanders noemen het plaatje racistisch, omdat de indiaan overduidelijk het onderspit delft tegen zijn blanke tegenstander. Voorstanders noemen het een "vriendelijk partijtje worstelen", met een historische betekenis voor de plaats. 

De stichter van de plaats, Hugh White, zou het respect van de plaatselijke indianen hebben afgedwongen met het robbertje vechten. White zou bij de vechtpartij het lokale opperhoofd tegen de grond hebben gewerkt toen die struikelde. Het leverde hem het respect op van de stam.

Aangepast

In het verleden is het wapen al eens aangepast na klachten van indianen. Sindsdien liggen de handen van de blanke op de schouders van zijn tegenstander, in plaats van om diens keel zoals voorheen. 

De 3000 inwoners van het plaatsje mogen kiezen uit acht tot tien alternatieven, zoals een afbeelding van het Eriekanaal, dat belangrijk was voor de ontwikkeling van het dorp. 

Veel van de inwoners zouden echter geen problemen met de huidige afbeelding hebben. Whitesboro is 95 procent blank, er wonen slechts vijf indianen. 

STER reclame