EPA
NOS Nieuws

D66 en SP willen wapenembargo tegen Saudi-Arabië

De D66- en de SP-fractie in de Tweede Kamer roepen op tot een wapenboycot tegen Saudi-Arabië. Dat land stimuleert terreur en schendt mensenrechten op grove wijze, schrijven de Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Harry van Bommel (SP) in Trouw. De stille diplomatie om daar verandering in te brengen werkt niet, zeggen ze.

De Kamerleden wijzen daarbij op het toedienen van straffen als onthoofdingen, het toebrengen van zweepslagen en de voorgenomen kruisiging van tieners. Daarnaast financiert het land de verspreiding van het wahabisme, een oer-conservatieve opvatting van de islam die een belangrijke voedingsbodem vormt voor IS en andere jihadistische terreurgroepen.

Daarom moet er een wapenembargo komen, het liefst in Europees verband. Groot-Brittannië, Frankrijk en België zijn belangrijke wapenleveranciers van Saudi-Arabië. Als het niet lukt om Europa mee te krijgen, moet Nederland alleen tot een embargo overgaan, vinden ze.

Conferentie

De Nederlandse wapenexport naar Saudi-Arabië is een paar miljoen euro waard. "Je zou dus verwachten dat Koenders daar snel een grens wil trekken", schrijven ze. Maar de PvdA en de VVD blokkeren de uitvoering van een motie om de wapenexport naar dat land te stoppen. In 2011 steunde de PvdA een motie van GroenLinks om voor wapenexporten naar Saudi-Arabië geen vergunningen meer af te geven.

De brief verschijnt op de eerste dag van een grote antiterreurconferentie in Den Haag, waar Nederland gastheer is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl