Bondscoach Arno Havenga van de Nederlandse waterpolosters

Havenga tevreden over eerste EK-optreden waterpolosters

"Een goede en belangrijke overwinning." Bondscoach Arno Havenga is tevreden over de start van de Nederlandse vrouwen bij de EK waterpolo. In Belgrado versloeg Oranje Hongarije met 14-10.

"Hongarije is gewoon een goede ploeg. Zo'n eerste wedstrijd op een groot toernooi is altijd lastig, maar we speelden erg goed. Zeker in het eerste deel van de wedstrijd waren we oppermachtig. Een compliment voor de ploeg", keek de bondscoach terug op de toernooistart.

Aanvoerster Yasemin Smit, die zes treffers voor haar rekening nam, was ook blij. "Een goede start is belangrijk op een groot toernooi. De zege op Hongarije geeft vertrouwen voor de komende wedstrijden."

Zwakke landen

Nederland vervolgt de groepsfase in Belgrado, waar de toernooiwinnaar een ticket voor de Olympische Spelen verdient, met wedstrijden tegen de zwakke landen Turkije en Portugal. De Turkse waterpolosters verloren hun eerste duel met 29-0 van Rusland, Portugal ging met 27-3 onderuit tegen Griekenland. De nummers één tot en met vier in de groep gaan door naar de kwartfinales.

Oranje wil een goede uitgangspositie voor na de groepsfase afdwingen. "We willen als eerste of tweede in de groep eindigen. Dan krijgen we in de kwartfinales een relatief zwakke tegenstander. Vanaf die fase is elke wedstrijd een finale voor ons", aldus Havenga.

Mocht Oranje, de nummer twee van het laatste WK, naast de titel grijpen, dan kan het in maart via het olympisch kwalificatietoernooi in Gouda alsnog een olympisch startbewijs afdwingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl