Ireen Wüst, Martina Sábliková en Antoinette de Jong op het erepodium in Minsk
NOS Schaatsen

Sábliková grijpt vijfde EK-titel, zilver is voor Wüst

Martina Sábliková is zondag voor de vijfde keer in haar carrière Europees kampioene allround geworden. Na zeges op de 3.000 meter en 1.500 meter, wist ze ook de afsluitende 5.000 meter op haar naam te schrijven.

Ireen Wüst greep het zilver, iets wat na de eerste dag eigenlijk al leek te gaan gebeuren. Op de 5.000 meter werd Wüst vierde (7.10,65), op ruim twaalf seconden van Sábliková (6.58,44).

Gevecht om derde plek

De strijd om de bronzen medaille was wel spannend. Die strijd ging tussen Ida Njatun, Marije Joling en Antoinette de Jong. Laatstgenoemde ging met de bronzen plak aan de haal. De Jong bleef Marije Joling nipt voor, Njatun zakte naar plek zes in het klassement.

Wüst en De Jong hebben zich met respectievelijk zilver en brons verzekerd van een startbewijs voor de WK allround in Berlijn. Dat toernooi staat begin maart op het programma.

Oppermachtig

Sábliková was dit toernooi oppermachtig. Ze won drie van de vier afstanden en wist eigenlijk na de eerste dag al dat ze ging het EK in Minsk op haar naam ging schrijven. Sábliková werd eerder in 2007, 2010, 2011 en 2012 Europees kampioene.

Met vijf titels passeert ze Wüst (vier EK-titels) op de eeuwige ranglijst. Ze staat nu samen met Andrea Ehrig en Anni Friesinger op de tweede plaats achter Gunda Niemann, die in haar carrière acht keer Europees kampioene werd.

  • NOS
    Eindstand EK allround vrouwen
  • NOS
    Uitslag 5.000 meter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl