Acteur Sean Penn interviewde voortvluchtige 'El Chapo'

Acteur Sean Penn heeft in oktober in het geheim Joaquín Guzmán geïnterviewd voor het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone. 'El Chapo' was toen op de vlucht voor justitie in Mexico. Afgelopen vrijdag werd hij opgepakt in de stad Los Mochis.

Het gesprek tussen Penn en Guzmán duurde zo'n zeven uur. Zij ontmoetten elkaar in een bergachtig bosgebied in Mexico, omringd door zo'n honderd leden van het drugskartel van Guzmán. In de periode daarna spraken de twee elkaar regelmatig telefonisch en via een videoverbinding. Op de site van Rolling Stone staat een kort videofragment.

De Mexicaanse autoriteiten zeggen dat ze wisten van het interview. De gesprekken tussen Penn en Guzmán zouden geholpen hebben bij het ontdekken van de schuilplaats van El Chapo.  

Geweld

De drugsbaron vertelde onder meer over zijn jeugd, waarin hij sinaasappels en frisdrank verkocht. Toen hij 15 was, begon hij met het telen van marihuana, vertelde hij Penn. "Nu verkoop ik meer heroïne, amfetaminen, cocaïne en marihuana dan wie dan ook", aldus El Chapo in Rolling Stone. "Ik heb een vloot van onderzeeërs, vliegtuigen, vrachtwagens en boten."

Ook al heeft hij zijn fortuin vergaard met een spoor van geweld, Guzmán vindt zichzelf geen gewelddadig man. "Ik verdedig mijzelf alleen maar, dat is alles", aldus de leider van het Sinaloa-kartel. Volgens El Chapo was de handel in drugs de enige manier om te overleven op de plek waar hij vandaan komt.  

Guzmán vertelde ook meer over zijn ontsnapping uit de gevangenis in juli. De handlangers die de vluchttunnels bouwden, werden naar Duitsland gestuurd voor een speciale training. Het duurde een jaar en kostte een miljoen dollar om de tunnels te graven, hoorde Penn tijdens het interview.

Controlepost

Het interview kan de Mexicaanse autoriteiten in verlegenheid brengen. Penn omschrijft dat hij bij een militaire controlepost gewoon door kon rijden richting de plek waar hij Guzmán ging interviewen. Volgens Penn ging dat zo makkelijk omdat de militairen Alfredo Guzmán, de zoon van de drugsbaron die met hem meereisde, herkenden. 

Hij kreeg ook te horen dat het kartel een informant in het leger had, die informatie gaf over militaire patrouilles in de lucht. Zo wisten de leden van het kartel wanneer ze wel en niet met vliegtuigen konden reizen.   

Spoor

Justitie in Mexico maakte gisteren bekend dat de politie Guzmán op het spoor was gekomen doordat medewerkers van hem bezig waren met de voorbereiding van een film over zijn ontsnapping. Ze hadden om die reden contact gezocht met acteurs en producenten. 

Penn kwam uiteindelijk in contact met Guzmán via actrice Kate del Castillo. Zij was ook bij het interview. Del Castillo staat in Mexico bekend als een aanhanger van de drugsbaas. In 2012 schreef ze in een bericht op Twitter dat ze meer vertrouwen heeft in El Chapo dan in de overheid.