1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Basken demonstreren voor amnestie van ETA-gevangenen

In de Noord-Spaanse stad Bilbao zijn tienduizenden mensen de straat opgegaan om te demonstreren voor een betere behandeling van ETA-gevangenen.

Zo'n 500 leden van de Baskische afscheidingsbeweging zitten vast, verspreid over gevangenissen in Frankrijk en Spanje. In Baskenland wordt al jaren aangedrongen op amnestie en overplaatsing naar de eigen regio. Bezoekers van de gevangenen moeten soms meer dan 1000 kilometer reizen.

In het protest in Bilbao, de grootste stad in Baskenland, liepen familieleden van de gevangenen voorop. "Pas als de gevolgen van het conflict ongedaan zijn gemaakt, kan de kwestie zelf ook worden opgelost", zei woordvoerder Joseba Azkarraga.

Opheffing

De gevangenen zijn een erfenis van de bloedige strijd die de ETA ('Baskenland en Vrijheid') sinds 1959 voert voor onafhankelijkheid van Baskenland. In 2011 legde de beweging de wapens neer. Bij bomaanslagen zijn de loop van de jaren meer dan 800 mensen om het leven gekomen.

De separatistische regeringspartij PNV steunt in grote lijnen de betogers, maar demonstreerde niet mee. De regering van de autonome regio dringt ook aan op een andere behandeling van de gevangenen. Tot nu toe stuit dat op verzet van de regering in Madrid, die wil dat de ETA zichzelf opheft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl