Ontsnapte moordenaar na klopjacht van 13 dagen gepakt

AFP

In Argentinië is een ontsnapte crimineel na een klopjacht van bijna twee weken weer opgepakt. Hij ontsnapte samen met twee anderen op 27 december uit een zwaarbewaakte gevangenis in de provincie Buenos Aires. Direct daarna begon een grootscheepse zoektocht waaraan honderden politiemensen meededen. 

Eerder werd gemeld dat ook de andere twee criminelen waren gearresteerd, maar volgens de chef van de federale politie zijn zij nog voortvluchtig. 

De drie werden honderden kilometers ten noorden van de hoofdstad gesignaleerd. Een van hen kon worden opgepakt nadat de auto waarin ze zaten, was verongelukt. De twee anderen konden te voet ontkomen.  

De politie-actie was voor een deel rechtstreeks op televisie te volgen. Kijkers konden live volgen hoe commando's graanvelden uitkamden en huizen op het Argentijnse platteland doorzochten. 

De drie ontsnapte criminelen AFP

De drie mannen waren in 2008 tot levenslang veroordeeld voor een reeks drugsmoorden. Argentinië wordt steeds belangrijker als doorvoerland voor Zuid-Amerikaanse drugs die bestemd zijn voor Europa en de Verenigde Staten. De drie ontsnapten kort nadat de nieuwe Argentijnse president Macri was aangetreden. Waarschijnlijk kregen ze hulp van buitenaf. 

Hun ontsnapping leidde direct tot bittere verwijten tussen aanhangers van Macri en functionarissen van de vorige regering van president Fernandez. Macri verwijt Fernandez dat ze te weinig heeft gedaan tegen de drugsbendes in het land. 

Een van de drie criminelen beschuldigde in augustus de kabinetschef van president Fernandez ervan de opdracht te hebben gegeven voor de drugsmoorden. Hij ontkende en zei dat de beschuldigingen alleen bedoeld waren om hem in diskrediet te brengen.