Een hoogspanningskabel bij Zijldijk wordt gerepareerd nadat ie was geknapt
NOS Nieuws

Tennet controleert alle hoogspanningskabels na ijzel

Tennet gaat alle hoogspanningskabels in Groningen, Friesland en Drenthe controleren op breuken. De netbeheerder zet vanaf maandag extra personeel in om alle stroomverbindingen na te gaan.

De afgelopen week hadden de hoogspanningskabels in het noorden het zwaar te verduren door wind en ijzel. De kabels zwiepten heen en weer en daardoor waren er stroomonderbrekingen. Tennet sluit niet uit dat er ook kabelbreuken zijn ontstaan.

Kabel los

In het dorp Zijldijk in het noordoosten van Groningen schoot vandaag een hoogspanningskabel los uit een klem door het heen en weer zwiepen. De kabel hangt vier meter boven de weg, maar volgens Tennet is er geen gevaar. "Zo'n lijn schakelt dan automatisch uit", zegt een woordvoerder van de netbeheerder. De klem wordt vandaag gerepareerd. De elektriciteit wordt tijdelijk omgeleid via andere hoogspanningslijnen.

"Afgelopen week hebben we al een eerste schouw gedaan met een helikopter. Vanaf maandag worden alle verbindingen in het noorden van het land gecontroleerd", zegt de woordvoerder. De controle heeft extra prioriteit. "We zetten extra personeel in dat normaal ander werk moet doen." Tennet verwacht dat de controles enkele weken duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl